Behandeling bij Psycholoog Marlies Ruseler

Je weet zelf natuurlijk heel goed hoe je je problemen op moet lossen. In de meeste gevallen doe je dat ook allang. Jij bent immers expert van jezelf en van je eigen leven. Hoe komt het dan dat het in sommige gevallen niet lukt om de dingen waar je tegenaan loopt of die toch niet helemaal lekker lopen, ook echt zelf op te lossen? Ik denk dat dit komt omdat jij jezelf niet die vragen kunt stellen die nodig zijn om tot inzicht te komen over je eigen gedrag. Je bent je niet bewust van alle facetten van je gedrag, waardoor je niet tot gedragsverandering kunt komen. Niet omdat je dat niet wilt, maar omdat je te dicht bij jezelf staat. Dus heb je iemand nodig die verder van je af staat en die jou wel de vragen kan stellen die nodig zijn. Je hebt natuurlijk allang geraden dat ik dat ben. Of in ieder geval kan zijn

Ik benader mensen vanuit oprechte interesse. Mijn uitgangspunt is daarbij niet datgene wat maatschappelijk als ‘normaal’ wordt beschouwd, maar het perspectief van de ander. In dit geval dus jouw perspectief. Van daaruit kijk ik met je mee en zo ontstaat er gemakkelijk contact en verbinding. Ik vorm me een helder en zuiver beeld dat aansluit bij de dagelijkse realiteit en bij de beleving van de ander en ik voel intuïtief aan wat er speelt, waar de schoen wringt. 

Mensen ervaren dat ik tijdens een traject naast ze sta om samen te kijken naar wat nog niet zichtbaar was of onbelicht is gebleven. Samen herkennen we snel de normen die jij je (onbewust) oplegt. Om tot verheldering en inzicht te komen, houd ik met humor en relativeringsvermogen een spiegel voor. Daarbij ben ik duidelijk en, als het nodig is, confronterend. Mijn ruimtegevende vragen maken bewustwording mogelijk.

Het werken met een specifieke methode of een strak omlijnd protocol past, in de meeste gevallen, niet zo goed bij mij. Tijdens trajecten integreer ik daarom de kennis en ervaring die ik heb opgedaan over verschillende behandelvormen zonder deze altijd streng methodisch toe te passen. Je kunt denken aan onder andere de volgende methoden en behandelvormen: Mindfulness, EMDR, Een taal erbij, EFT, Familieopstellingen, Schilden van je Innerlijke familie, Cognitieve gedragstherapie. 

Wat verwacht ik van jou?

Praktisch

Ieder mens is een geval apart. Omdat ik iedereen in diens eigen context beschouw, werk ik zonder intakegesprek en zonder diagnose. Een traject in mijn praktijk begint vanaf het eerste gesprek. Jij geeft aan waar het gesprek over moet gaan en samen gaan we op zoek naar de juiste vragen. De antwoorden geef jij zelf.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen ontwikkelingsproces. Ik ben alleen maar een vragenstellende katalysator in het proces dat bij jou op gang komt of waarschijnlijk zelfs al in beweging is. En omdat jij zelf het onderwerp bepaalt, begint een gesprek met de vraag: Waar wil je het over hebben?

Zijn wie je bent

Je bepaalt zelf hoe vaak je komt of met welke frequentie, want daar ga ik niet over. Misschien heb jij aan één gesprek genoeg om zelf verder te kunnen, misschien wil je wekelijks komen of misschien plan je een afspraak met mij als je daar behoefte aan hebt. Je zit nergens aan vast en alles is bespreekbaar.

Deze manier van werken brengt ook een aantal andere dingen met zich mee: Ik stel namelijk geen diagnoses, ik doe geen onderzoek en ik houd maar heel beperkt een dossier bij. Ik maak geen verslagen van het proces dat jij doorloopt en ik leg aan niemand verantwoording af over de inhoud van het proces. Daardoor is jouw privacy beschermd. 

katalysator

Zijn wie je bent

Bewustwording van je gedrag en inzicht in wie je bent zijn voor mij tijdens ieder traject (therapie, coaching of supervisie) van belang, omdat het zó fijn is om zelf te weten wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Los van wat de buitenwereld ervan vindt en los van wat je hierover misschien eerder in je leven hebt geleerd. Als je jezelf beter kent, ga je optimale keuzes maken.

Ik help je om zelf na te denken over de vragen die je hebt. En vaak zie je dan opeens andere dingen dan voorheen. Je leert om op een andere manier naar de situatie te kijkenDe situatie zelf verandert misschien niet, maar wel de manier waarop jij ermee om kunt gaan. Wat er dan op gang komt is een proces van zelfverwezenlijking, van meer en meer zijn wie je bent. Een proces waarin je jezelf beter leert kennen, waardoor je duidelijker keuzes kunnen maken voor de dingen die jij werkelijk wilt. Met meer inzicht in je mogelijkheden en beperkingen kun je ruimte maken voor je eigen creativiteit en je zelfhelende vermogen.

We richten ons tijdens een traject op de dingen waar jij in het dagelijks leven tegenaan loopt. Ieder traject is dus afgestemd op jou. Het is maatwerk, want in mijn praktijk is geen traject hetzelfde. Ik beloof je dat je tot inzicht komt en dat je je bewuster wordt van je eigen gedrag, zodat je zelf in staat bent om je eigen problemen op te lossen

In welke vorm we werken maakt me niet uit. Dus als je het fijn vindt om met mij te praten dan mag dat. En als je liever een tekening maakt als je bij me op bezoek bent, dan is dat ook goed. Wandelen door het bos, samen zitten op een bankje, kleien, verven of doosjes vouwen. We kijken samen naar de behandelvorm die het beste bij jou past. Het gaat mij erom dat je ruimte geeft aan het proces dat zich wil of gaat voltrekken. Op welke manier dan ook. 

Voor informatie over de kosten van een traject verwijs ik je graag naar deze pagina. 

kennismaken

Een gesprek waarin we samen bepalen hoe ik je kan helpen

Wil je persoonlijk met mij in gesprek? 
Dan maken we samen een afspraak op een voor jou geschikt moment. 

CONTACT

Marlies Ruseler
Witte de Withstraat 5
7556 VE Hengelo
06 830 38 553
info@marliesruseler.nl

VOLG ME